Sieraden zijn bijzonder. U krijgt ze voor een speciale gelegenheid, u erft ze van een dierbare of misschien koopt u ze gewoon voor uzelf. U wilt ze jaar na jaar dragen. En dus is het zaak goed te zorgen voor uw waardevolle juwelen. Een aantal tips!
Algemene schoonmaak tips
Sieraden worden meestal op de huid gedragen. Door bijvoorbeeld huidvet, make-up en crèmes kunnen goud en zilver dof worden. Edelstenen kunnen hun glans verliezen. Een paar tips die u kunnen helpen uw sieraden mooi te houden:
- Chemische stoffen in schoonmaakmiddelen kunnen uw juwelen beschadigen. Doe uw sieraden af als u deze producten gebruikt. Doe uw sieraden ook af als u gaat sporten.
- Ook parfum, crèmes en andere verzorgingsproducten kunnen uw sieraden beschadigen. Wees hier dus voorzichtig mee. Breng eerst make-up en parfum aan en doe daarna uw sieraden om.
- Is er vuil opgehoopt op uw sieraden of tussen edelstenen? Maak ze voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel en een handwarm sopje van bijvoorbeeld afwasmiddel of groene zeep. Wrijf ze na met een zachte doek (geen microvezeldoek, deze kan krassen veroorzaken).
- Gebruik een speciale goud- en zilverpoetsdoek om uw juwelen te poetsen.
- Zilver kan zwart worden door oxidatie. Dit gebeurt als het lange tijd aan lucht wordt blootgesteld. Bewaar zilveren sieraden daarom in een gesloten doosje of zakje. U kunt ze eventueel schoonmaken met zilverpoets.
- Witgoud kan gelig worden. Dit komt omdat witgoud voor een deel uit geelgoud bestaat, gecombineerd met andere edelmetalen zoals zilver of palladium. Om het sieraad witter te maken worden witgouden sieraden vaak voorzien van een laagje rodium. Dat laagje slijt er op den duur af en een gelige gloed ontstaat. Poetsen heeft geen zin. De juwelier zal een nieuw laagje rodium moeten (laten) aanbrengen.
- Let op: maak uw sieraden ook weer niet té vaak schoon. Door ze te poetsen haalt uw namelijk elke keer een klein laagje van het goud of zilver af.
- Bij de juwelier zijn diverse vloeibare poetsmiddelen te koop, speciaal voor zilver en goud.
- Maak sieraden met edelstenen en parels niet schoon in vloeibare goud- of zilverpoets of met andere schoonmaakmiddelen. De chemische samenstelling van deze middelen kan de kleur van de steen aantasten. Sieraden met parels kunt uw ook beter niet reinigen met water. Parels zijn vaak vastgelijmd en hierdoor kan de lijm loslaten. Maak sieraden met edelstenen en parels voorzichtig schoon met een zachte doek (geen microvezeldoek) en een zachte tandenborstel voor de hoekjes en randjes.
- Als een sieraad gelijmde stenen bevat, dompel het dan niet onder in warm water. Dit kan de lijm aantasten die de stenen op zijn plaats houdt. Gebruik in plaats van warm water een vochtige doek. Zijn de stenen in een sieraad gezet in metaal, dan kunt u ze wel onderdompelen in warm water.
- Vergulde sieraden maakt u alleen schoon met een zachte doek (geen microvezeldoek) en een zachte tandenborstel voor de randjes en hoekjes. Water en schoonmaakmiddelen zorgen ervoor dat het vergulde laagje sneller slijt.
- Bewaar uw sieraden in een speciale sieradendoos.
- Uiteraard kunt u uw kostbare sieraden professioneel schoon laten maken.
Onderhoud van robijn
- U kunt robijn het beste in lauwwarm water met een milde zeep en een zacht borsteltje schoonmaken. Droog uw sieraden zorgvuldig met een katoenen doek.
- Laat uw sieraden tenminste één keer per jaar door een juwelier of goudsmid nakijken. Hij of zij kan de sieraden op slijtage controleren en zo voorkomen dat u ze verliest. Tevens kan ik uw sieraden professioneel reinigen.
Onderhoud van diamantsieraden
Diamant is de hardste steen op aarde. Daarom is de zetting van uw diamantsieraad een stuk kwetsbaarder dan de steen.
- Draag uw diamantsieraden niet tijdens ruw werk of bij het gebruik van een chloorbleekmiddel omdat dit de zetting kan beschadigen (niet de diamant).
- Laat uw sieraden minimaal één keer per jaar door een juwelier of goudsmid nakijken. Die controleert ze op losse zettingen en tekenen van slijtage. Meestal krijgen ze meteen een professionele schoonmaakbeurt.
- Oude of antieke sieraden met diamant, waarbij de onderkant van de zetting dicht (gesloten) is, mogen nooit met vocht in aanraking komen. Er kan dan vocht onder de steen komen, dat niet meer weg kan. Deze sieraden kunnen wel met droog krijtpoeder schoongeborsteld worden.
- Sieraden met diamant kunnen dof worden door huidvet, zeep, cosmetica of stof. De lichtinval wordt dan belemmerd, terwijl juist die schittering, dat oneindige spel van licht, diamant zo onweerstaanbaar maakt.
- Sieraden met diamant in een open zetting (de zetting is aan de onderkant open, waardoor de steen vanaf de onderkant zichtbaar is) blijven mooi als ze af en toe voorzichtig in een lauwwarm sopje worden schoongeborsteld. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel.
- Sieraden met diamant frissen ook op van wat lauwwarm water met een scheutje ammonia. Laat de sieraden hierin een half uurtje weken. Klop vervolgens met een zachte borstel goed op de voor- en achterkant van de zettingen Spoel nog een keer na met de oplossing en laat de sieraden goed drogen
- Natuurlijk kunnen sieraden ook met een vloeibare juwelenreiniger worden schoongemaakt. Uw juwelier of goudsmid verkoopt diverse uitstekende onderhoudsmiddelen.
Onderhoud van saffier
- U kunt saffier het beste in lauwwarm water met een milde zeep en een zacht borsteltje schoonmaken. Droog uw sieraden zorgvuldig met een katoenen doek.
- Laat uw sieraden tenminste één keer per jaar door een goudsmid of juwelier nakijken. Hij of zij kan de sieraden op slijtage controleren en zo voorkomen dat u ze verliest. Tevens kan ik uw sieraden professioneel reinigen.
Onderhoud van smaragd
Smaragd is niet zo hard als diamant, maar wel een stuk harder dan glas. Desondanks kunnen er, als er niet zorgvuldig met smaragd omgegaan wordt, beschadigingen ontstaan of stukjes afbreken. Als uw sieraden met smaragd draagt, dient u op te passen met scherpe voorwerpen. Het is ook aan te raden uw sieraden af te doen bij gebruik van bijtende schoonmaakmiddelen. Uw goudsmid of juwelier kan uw smaragd af en toe een nieuwe schoonheidsbehandeling geven. Een minieme hoeveelheid olie of hars is nodig om de smaragd weer een optimale uitstraling te geven. De authentieke scheurtjes zijn niet breder dan een haar en kunnen heel weinig substantie opnemen, precies genoeg om minder zichtbaar te worden.
- U kunt uw smaragd het beste in lauwwarm water met een zeer milde zeep en een zacht borsteltje schoonmaken. Droog uw sieraden zorgvuldig met een katoenen doek. Een smaragd gaat generaties lang mee als de steen een liefdevolle behandeling krijgt.
- Laat uw sieraden tenminste één keer per jaar door een goudsmid of juwelier nakijken. Hij of zij kan de sieraden op slijtage controleren en zo voorkomen dat u ze verliest. Tevens kan ik uw sieraden professioneel reinigen.
Onderhoud van Jade
Maak jade niet schoon met chemicaliën, ook niet met een speciaal schoonmaakmiddel voor sieraden. Chemische stoffen en alcohol beschadigen de steen, waardoor hij zijn glans verliest.
Het beste wat u kunt gebruiken om de steen schoon te maken is water, eventueel met een beetje milde zeep. Wrijf de steen met een microvezeldoekje voor de glans. Draag uw sieraden met deze steen liever niet tijdens het zwemmen. Houd uw sieraden met jade apart van andere juwelen om het onbedoeld krassen van de stenen te voorkomen.
Wat is het verschil tussen kleurstenen, edelstenen en halfedelstenen?
Diamant, saffier, smaragd, robijn en jade worden gezien als The big five onder de edelstenen. Edelstenen die niet tot deze vijf behoren, werden vroeger aangeduid als halfedelstenen. Deze term is niet juist en wordt in de sieradenbranche niet meer gebruikt. Edelstenen met een bijzondere kleur noemen we kleurstenen.