Diamanten

Diamant behoort wereldwijd tot de meest populaire edelstenen. ‘The big five’ van edelstenen zijn diamant, robijn, saffier, smaragd en jade.

Bekende diamant slijpvormen

Brilliant cut (ronde briljant)

Ook wel ‘de ronde briljant’: de meest bekende en populairste slijpvorm met 57 facetten. Met haar uitzonderlijke schittering en moderne, tijdloze uitstraling is deze vorm in veel verlovingsringen en andere sieraden terug te zien. 

Princess cut (prinses)

De prinses slijpvorm is na de briljant de meest populaire slijpvorm van diamant. De slijpvorm is per steen uniek. De prinses geslepen steen behoudt altijd zijn vierkante vorm maar het aantal facetten kan verschillen. 

Emerald cut (emerald)

Een emerald geslepen diamant heeft een rechthoekige of vierkante slijpvorm waarbij zowel het paviljoen als de hoekpunten zijn afgeslepen. Deze slijpvorm is in eerste instantie speciaal bedacht voor de smaragd (emerald) omdat deze steen erg gevoelig kan zijn voor schade. De afgeslepen hoekpunten zorgen ervoor dat de steen minder kwetsbaar is. Later ging men dit slijpsel ook toepassen op diamant. 

Marquise brilliant (markies briljant)

De markies slijpvorm wordt ook wel omschreven als bootvorm en heeft 58 facetten, is lang, smal en loopt spits toe naar de uiteinden. Het is eigenlijk ook een briljantslijpsel, alleen de omtrek is anders dan die van de ronde briljant. De schittering komt vanuit het midden van de diamant. 

Pear brilliant (peer briljant)

De peer briljant is een combinatie van de ronde en de markies briljant. De ene kant is rond en de andere kant is in een punt geslepen. In een ring hoort de punt naar de vingertoppen te wijzen. 

Oval brilliant (ovaal briljant)

Zoals de naam al doet vermoeden heeft de ovaal geslepen diamant een ovale vorm. De onderkant van de ovaal kan variëren; hoe meer facetten aan de onderkant, des te mooier de schittering. 

Royal Asscher cut

De Royal Asscher slijpvorm is in 1902 ontwikkeld door de gebroeders Asscher uit Amsterdam. Deze slijpvorm lijkt op de emerald cut, alleen is de Asscher vierkant en telt het maar liefst 74 facetten. 

Natuurlijke of synthetische diamant

 Of een diamant uit de diepte van de aarde komt of kunstmatig is gemaakt, is niet met het blote oog te zien. Er zijn verschillende procedés om synthetische diamanten in een laboratorium te maken. Ook het kunstmatig kleuren of bijkleuren van diamant gebeurt in een laboratorium. Wilt u zeker zijn van een natuurlijke gevormde diamant, koop die dan bij de juwelier. 

Onderhoud van diamantsieraden 

Diamant is de hardste steen op aarde. Daarom is de zetting van uw diamantsieraad een stuk kwetsbaarder dan de steen. 

  • Draagt u diamantsieraden niet tijdens ruw werk of bij het gebruik van een chloorbleekmiddel omdat dit de zetting kan beschadigen (niet de diamant).
  • Laat uw sieraden minimaal één keer per jaar door een juwelier of goudsmid nakijken. Die controleert ze op losse zettingen en tekenen van slijtage. Meestal krijgen ze meteen een professionele schoonmaakbeurt.
  • Oude of antieke sieraden met diamant, waarbij de onderkant van de zetting dicht (gesloten) is, mogen nooit met vocht in aanraking komen. Er kan dan vocht onder de steen komen, dat niet meer weg kan. Deze sieraden kunnen wel met droog krijtpoeder schoongeborsteld worden.
  • Sieraden met diamant kunnen dof worden door huidvet, zeep, cosmetica of stof. De lichtinval wordt dan belemmerd, terwijl juist die schittering, dat oneindige spel van licht, diamant zo onweerstaanbaar maakt.
  • Sieraden met diamant in een open zetting (de zetting is aan de onderkant open, waardoor de steen vanaf de onderkant zichtbaar is) blijven mooi als ze af en toe voorzichtig in een lauwwarm sopje worden schoongeborsteld. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel.
  • Sieraden met diamant frissen ook op van wat lauwwarm water met een scheutje ammonia. Laat de sieraden hierin een half uurtje weken. Klop vervolgens met een zachte borstel goed op de voor- en achterkant van de zettingen. Spoel nog een keer na met de oplossing en laat de sieraden goed drogen
  • Natuurlijk kunnen sieraden ook met een vloeibare juwelenreiniger worden schoongemaakt. Uw juwelier of goudsmid verkoopt diverse uitstekende onderhoudsmiddelen.

 Ook voor het onderhoud van uw sieraden met diamant geldt: vraag uw juwelier of goudsmid om advies. ‍ 

Ga voor zekerheid naar de juwelier of goudsmid 

Uw juwelier of goudsmid kan al uw vragen over diamantensieraden beantwoorden en helpt bij het bepalen van uw keuze. De professionele ervaring gecombineerd met uw persoonlijke smaak leidt tot een sieraad waar u alles over weet en dat echt bij u past.    

‘The big five’ van edelstenen zijn diamant, robijn, saffier, smaragd en jade.